Бұршақтың пайдасы » СШ им.Амангелды
Жамбыл облысы әкімдігінің
білім басқармасының
Шу ауданы білім бөлімінің
"Амангелді атындағы орта мектеп"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі :
+7(72638) 5-10-30
Есепші бөлімі:
+7(72638) 5-10-30
Нашар көрушілер
нұсқасы
14
февраль
2019

Бұршақтың пайдасы

Бұршақ: пайда мен зиян, калориялық құрам, қасиеттері

Бұршақ - бәрі жақсы көретін тағамдардың бірі, балалар мен ересектер. Оны балабақшадан жеуге болады, оған хош иісті сорпа дайындайды және консервіленген түрдегі салатқа қосады. Денеге арналған ежелгі дәуірден белгілі болған тәтті тағамдарға ерекше дәм береді.
Құрамы

Бұршақ өсімдік протеинінің, көмірсулардың және басқа дәрумендердің құнды көзі болып саналады. Дегенмен, оның басты ерекшелігі микроэлементтердің және организм үшін пайдалы минералды тұздардың құрамы болып табылады.
Құрамы өте ұзақ болуы мүмкін. Неғұрлым қарапайым сөзбен айтқанда, бір бұршақта іс жүзінде барлық мерзімді кесте бар. Композициядағы витаминдер: E, K, B, A, H және бета-каротин.
Өнімнің калориялығы
Бұршақ құрамында көмірсулар мен ақуыздардың көп мөлшері бар болғандықтан, ол белгілі бір еттің түрлерінен асып кетеді. Денеге арналған күмістің пайда болуына күмән тудырмайтын жас бұршақ, өнімнің 298 граммы үшін 100 ккал құрайды. Өнімнің ми бағалары асханаларға қарағанда әлдеқайда дәмді. Оларда қант пен крахмал көп. Алайда, бұршақ пісіп бастаған кезде қант мөлшері азаяды.Адамға пайдалы болатын тұзды бұршақ балапанға қарағанда көбірек ұсынылады. Бұл уақытта көптеген пайдалы заттар, аминоқышқылдар мен витаминдер бар.
Пайдалы қасиеттері
Астық тәрізді сіңірген адамның денеге оң әсерін тигізетіні құпия емес. Дегенмен, аз ғана адам осы пайданың не екенін біледі. Бұршақ егілген кезде, ферменттер оған белсене бастайды, бұл көмірсулар мен майларды ыдырауға әсер етеді. Осылайша, композициядағы витаминдер саны артып, өнім ағзаға оңай сіңеді. Айтпақшы, бұршақ үлкен мөлшерде болатын минералды тұздар артық сұйықтықты жоюға көмектеседі.
Айтпақшы, бұршақ балықшыларға өте ұнайды. Балық үшін бұл жай ғана тамаша піскен (қайнатылған пішінде).
Жасыл бұршақ: медициналық артықшылықтар мен зиян
Кез-келген дәрігер бұл өнімді пайдалану үшін өте пайдалы екенін айтады. Дегенмен, бір кемістігі әлі табылған болуы мүмкін. Бұршақ көптеген қалың талшықтар мен қант бар екенін ескере отырып, бұл өнім бауырдың өсуіне әкеледі. Егер жеңіл айту керек болса, оны пайдалану газдың пайда болуына себеп болады.
Өнімнің артықшылықтары:
Бұршақ өте күшті антиоксидант болып табылады. Оның тұрақты пайдалануы қатерлі ісік ауруларын азайтады.
Бұл өнім семіздік пен анемияны болдырмау үшін өте пайдалы.
Қан тамырлары, жүрек, бүйрек және бауырдың жұмысын жақсартады.
Жазда жаңа жасыл бұршақ жеп көріңіз. Осының пайдасы денеге оң әсер ғана емес, сонымен қатар ісінуді мүлдем жояды, сондықтан косметологияда жиі қолданылады.
Жержаңғақ картоп пюресі түрінде пайдалану ұсынылады, себебі ол қышқылдықты төмендетеді.
Дерматит пен тыйым салудың алдын алу үшін қолданылады.
Ішекті жинақталған шлактардан тазартады.
Рак ауруы ықтималдығын азайтады.
Мидың функциясын жақсартады және денені қуаттайды.
Бұлшықет тонусын қолдайды және ақыл-ой қабілетін дамытуға жағымды әсер етеді.
Қартаю процесін баяулатады.
Бұршақтың тұнбасы тіс ауруларын жою үшін қолданылады.
Косметологияда қолданыңыз

Бұршақ туралы тағы не жақсы? Оны пайдалану косметологияда байқалды. Бұл өнім жиі маска ретінде пайдаланылады. Мұндай рәсімдер акнеді жеңілдетеді, ісіктерді азайтады және терінің түсін жақсартады.
Ежелгі уақытта әйелдер де косметикалық мақсаттарда бұршақ ұнын пайдаланды. Осы өнім негізінде жасалған ұнтақ ежелгі Римде өте танымал болды.
Тиімді салмақ жоғалту
Бұршақ - денені тазарту үшін тамаша құрал. Осы себептен артық салмақтан құтылғысы келетін әділ жыныстағы өз диеталарында жиі қолданылады.
Сіз құрғақ бұршақ ала аласыз және сағатына шамамен 12 суық суға малынған. Содан кейін оны ет тартқыштан өткізіңіз. Салмақты жоғалту жолы 7-ден 10 күнге дейін. Дайындалған масса бірнеше ас қасық үшін күнделікті жеуге тиіс. Менің пікірімше, осы диетаның бір айдан кейін қалыпты ішек қозғалысы ғана емес, сонымен қатар салмақ жоғалтады.
Бұршақ: жүрекке жақсы
Атеросклерозбен және жүрек ауруларымен дәрігерлер өз пациенттерін бұршақ тағамдарын жеуге кеңес береді. Бұл өнім организмнен зиянды холестеринді жояды, қан тамырларын тазартады. Бұған қоса, бұршақ қанды тазартып, қан қысымын қалыпқа келтіреді, денеден артық сұйықтықты кетіреді.
Тұқымдарда ісіктер мен гипертония қаупін азайтатын көп мөлшерде антиоксиданттар бар. Пайдалану кез келген жастағы барлық адамдарға үнемі ұсынылады.

Білу пайдалы
Бұршақ дұрыс таңдауы керек. 3-4 мм құрғақ түрінде диаметрі өте үлкен емес өнімнің сапасы жақсы болады. Түсі жарқын сары немесе жасыл болуы керек.
Енді тамақты пісіргеннен кейін қандай нәрсе бұршақ болуы керек екендігі туралы аз. Оны пайдаланғаннан кейін оны ең көп дегенде 60 минут қайнататын жағдайда пайда болады. Бұл болмаса, өнім жеуге болмайды. Бұл ескі немесе жоғары сапалы емес.
Егер сіз консервіленген бұршақты ұнатсаңыз, онда оны сатып алудан бұрын композицияны тексеріңіз. Ол қант, тұз, су және өнімнің өзін ғана қамтуы керек. Қақпақ сәл көтерілсе, банканы сатып алмаңыз.
Бұршақ дайындау қалай?

Пісірер алдында оны жаңа суық сумен төгіп тастау керек. Өнімнің бір килограммына кем дегенде үш литр су.
Бұршақ түріне қарамастан, оны дайындаудың оңтайлы уақыты - сағатына 1. Сирек жағдайларда бұл 1,5 сағат болуы мүмкін.
Пісіру кезінде суық суды қоспаңыз. Егер ол қайнатса, сіз қайнаған суды қосуға болады.
Бұршақ дайын болғаннан кейін ғана тұз бен тұзды, өйткені тұз ас қорытуды болдырмайды.
Егер сіз картоп пюресін пісіргіңіз келсе, ыстық бұршақты қыздырыңыз. Біраз уақыттан кейін салқындатылған кезде лактар пайда болады.
Қайнатылған бұршақты пайдалану дұрыс емес пісірілсе ғана жаңадан кем емес.
Бұршақ сіңдіру үшін қанша уақыт қажет?
Бұршақ дайындауда бір құпия бар - оны алдымен суық суға малынған жөн. Ең жақсы нұсқа - түнде мұны істеу. Бұл процедура пісіру уақытын айтарлықтай азайтады. Дегенмен, өнімді неғұрлым ұзақ сіңдіруіңізді ойласаңыз, соғұрлым ол жақсы болады. Бұл қате. Егер сіз оны асықтырсаңыз, бұршақ жай ғана қышқыл болады. Уақытты 12 сағаттан артық емес суда етіп етіп есептеңіз. Бұл уақыттың оңтайлы кезеңі.
Бұршақ бәліштерін құймас бұрын оны сұрыптау керек. Содан кейін оны терең контейнерге салып, жақсылап шайыңыз. Кейде пакеттерде кішкене бөренелерді таба аласыз, олардан құтылу қажет. Тек осыдан кейін, бұршақ суық суға малынған болуы мүмкін. Мұны өнім сұйықтықты шамамен екі саусақпен жабады.
Айтпақшы, егер бұршақ сорғаннан кейін шырылдаса, онда ол күшті газдың пайда болуына себеп болмайды. Сіз сондай-ақ жаңа аскөк қосу немесе картоп пюресі піскен аскөк, әсер бірдей болады.
Қолдануға қарсы

Адам ағзасына арналған бұршақ пайдалану маңызды болғанымен, кейбір туралы білу маңызды кейбір қарсы көрсеткіштер бар:
Жәнді және гайкамен бірге сіз өнімді жаңа піскен немесе дайындалған кезде пайдалана алмайсыз.
Тромбофлебит пен холециститпен бұршақ қарсы болып келеді.
GI ауруларын нашарлататын болсаңыз, осы өнімді пайдалану үшін осы уақытта ұсынылмайды.
Қарттар бұршағы пайдалы, себебі ол жүректің жұмысын қалыпқа келтіреді. Бірақ оны жиі сіздің диетаңызға қосуға болмайды.
Ішекпен ауыратын болсаңыз, бұршақ жеуге дейін дәрігеріңізбен кеңесіңіз.
Әрине, балабақшаны балабақшадан жиналған кезде жаңа пішінде тамақтандыруға тырысыңыз. Қазіргі уақытта өнім витаминдер мен минералдарға бай.

Бұршақ пайдалану шынымен ежелден бері белгілі. Дененің жалпы жағдайына жағымды әсер етеді. Дегенмен, әрқашан консервілерді сатып алу кезінде не іздейтінін дұрыс біліп, оны қанықтыруды ұмытпау керек. Осы негізгі ережелер мен қарсы көрсеткіштерді біле отырып, сіз өзіңіздің отбасыңызға тек қана дәмді, бірақ пайдалы тағамға дайындауға болады.